Klasy drugie w Gruszowie

Pięknego, słonecznego dnia klasy drugie uczestniczyły w wycieczce do gospodarstwa agroturystycznego „Pod Gruszą” w Gruszowie.
Tematem przewodnim były warsztaty pt.: „Od ziarna do chleba”. 
Uczniowie poznali etapy powstawania mąki, mielenia ziaren w żarnach, a następnie samodzielnie formowali bułeczki, które później zostały upieczone w piecu chlebowym. Następnie udali się do miejsc, które pełnią ważną rolę w gospodarstwie. Uczniowie uczestniczyli w wykopkach, w opiece nad zwierzętami hodowlanymi, karmieniem ich a także niezapomnianej wycieczce na przyczepce traktora do tartaku. 
To był wspaniały czas, który zintegrował klasy, wzbogacił wiedzę uczniów na temat życia na wsi i umożliwił kontakt z ekosystemem pól, łąk i zwierzętami hodowlanymi. Oby więcej takich wyjazdów!
 
Roksana Mazgaj